Spring naar content

Leer je zwemmen in 1,5 jaar, of in één week?

 

zwemles abc 4 - Arendse
Categorie: Zwemmen
Leestijd: 2 minuten
Datum: 19-10-2023

Leer je zwemmen in 1,5 jaar, of in één week?

Ouders kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een spoedcursus zwemles. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken en ook bij Arendse zien we dat dit de laatste jaren steeds populairder wordt. Je kind voorbereiden op een zwemdiploma in één week? In deze blog leg ik je uit dat dit prima kan.

Ik merk dat ouders steeds minder zin hebben om hun kindje twee jaar lang elke week naar het zwembad te brengen. Ze krijgen het logistiek gewoon niet meer voor elkaar en zijn er na een tijdje gewoon klaar mee.

Hoe ziet een spoedcursus eruit?
Onze kortste zwemcursus duurt één week. Dit betekent dat de kinderen vijf dagen lang elke dag 4 uur zwemles krijgen. Natuurlijk krijgen de kinderen tussendoor genoeg pauze en is er ook tijd voor een lolletje. We bieden ook een snelcursus aan, die bestaat uit lessen van 1,5 uur. De kinderen halen dan gemiddeld hun A diploma in 3 tot 6 maanden.

Ik hoor vaak van ouders dat ze denken dat hun kind niet meer dan een half uur zwemles aan kan. Kinderen kunnen vaak meer aan dan wordt gedacht. Het gaat ook om de manier van lesgeven en hoe je met ze omgaat. Ik ben dan ook niet te streng, maar leer de kinderen spelenderwijs zwemmen. Als er eentje afgeleid is, dan moet dan ook kunnen. Even een dolletje tussendoor, maar daarna weer bij de les.

Natuurlijk worden de kinderen tijdens de weekcursus best moe, maar ik hoor ze tijdens de pauze al roepen: wanneer mogen we weer het water in?!

De weekcursus is er niet alleen maar om logistieke redenen. Druk is ook een reden dat ouders voor een spoedcursus kiezen. Als er al een broertje of zusje eerder is begonnen, kan de ander niet achterblijven. Angst voor verdrinking hoor ik ook vaak voorbij komen. Daarom is survival zwemmen een belangrijk tijdens onze weekcursus. Ik leer kinderen al vroeg in het traject in het water vallen, te drijven, naar de kant te zwemmen en eruit te klimmen.

Sommige zwemverenigingen hebben in het verleden nog weleens kritiek gehad op de spoedcursus. Zij zeggen dat de zwembeweging er bij kinderen in zo’n korte periode niet ‘inslijt’ en dat kinderen het zwemmen eerder verleren. Er zijn tegenwoordig nog steeds zwemverenigingen die er zo over denken, maar inmiddels weten we wel dat het niveau van deze kinderen precies hetzelfde is al bij de reguliere lessen. Niet beter, niet slechter.

Het succes van een spoedcursus is vooral bepalend of je kind hierna blijft oefenen. Het is net als met fietsen, je moet het gewoon blijven oefenen en vooral doen. Zo gaat het ook met zwemmen, ouders moeten lekker blijven zwemmen met hun kinderen, dan leren ze het meest!

De volgende weekcursus meedoen?

In de zomervakantie staat er weer in Dongen, Oosterhout, Raamsdonksveer en Breda een weekcursus gepland. Meld je vandaag nog aan!

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda