Spring naar content

Sporten na je zwangerschap? Met deze 5 tips ga je goed van start!

 

sporten-na-je-zwangerschap-620x492
Categorie: Gezondheid
Leestijd: 2 minuten
Datum: 03-10-2023

Sporten na je zwangerschap en na de bevalling; het wekt veel vragen en onzekerheden op? Wat mag, wat mag niet? Op welke zaken moet je letten? Wanneer mag je weer sporten? En vooral, wanneer is een goed moment om met een postnatale work-out te beginnen?

1. Wacht tot na je portnatale controle
Het is heel belangrijk om te wachten tot na je postnatale controle bij je arts voordat je weer gaat sporten. Je arts zal dan kijken of je lichaam al klaar is om te bewegen. Jouw bevalling speelt hierbij een grote rol, zo zal het bij een keizersnede wellicht iets langer duren dan bij een gewone bevalling. Gemiddeld duurt het zo’n 6 tot 8 weken vooral je weer mag sporten.

2. Begin rustig en bouw op
Je bent net bevallen en je lichaam is zich beetje bij beetje aan het herstellen van deze grote verandering. Neem de tijd om rustig op te starten, take it slow baby. Je veroorzaakt meer schade als je te snel én te hard gaat, in plaats van het rustiger aan te doen. Begin dus met wandelen of yoga, en start niet meteen met zeer intense en uitputtende work-outs.

3. Denk aan je mentale toestand
Naast het feit dat je moet luisteren naar je lichaam en rekening moet houden met wanneer je fysiek er weer klaar voor bent om te sporten, is de mentale kant van het verhaal ook niet weg te denken. Een belangrijke tip is om ook aandacht te hebben voor je mindset. Overdrijf niet, als je er nog niet klaar voor bent, doe het dan rustig, anders is er geen balans, en dat is niet goed voor zowel het mentale als het fysieke. Het draait om je weer goed te voelen als je sport, niet om gewicht te verliezen.

4. Er zijn geen goede of slechte oefeningen
Het is zo uniek hoe elke vrouw herstelt van haar zwangerschap, dat er geen goede of slechte oefeningen zijn; ga op zoek naar dat wat op dat moment bij je lichaam past. Probeer je in het begin te focussen op conditie oefeningen. Het is dus belangrijker om kracht te krijgen zodat je praktische zaken kan doen. De hoofdfocus net na je bevalling ligt op het functioneel handelen en alledaagse zaken kunnen doen als moeder, zoals je baby kunnen optillen.

5. Laat het getal op de weegschaal los, vooral in het begin
Focus in het begin dus niet te veel op het getal op de weegschaal en probeer te genieten van een work-out, en dat momentje voor jezelf, in plaats van te willen afvallen. Er gebeurt hormonaal nog een hele hoop in je lijf, vooral als je borstvoeding geeft, dus geef je lichaam de tijd om al die veranderingen door te maken. Een mythe is bijvoorbeeld dat je van borstvoeding geven gewicht verliest, maar dat geldt lang niet voor elke vrouw.

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda