Spring naar content

Op een gezonde manier cutten? Volg deze 6 gouden tips!

 

Gezond cutten - Arendse
Categorie: Fitness
Leestijd: 3 minuten
Datum: 19-10-2023

Op een gezonde manier cutten?

Cutten is een populaire term in het fitnesswereldje en je hebt het vast weleens voorbij horen komen. Het betekent in feite niets anders dan het verlagen van je vetpercentage waardoor je spiermassa beter zichtbaar wordt. Het is vooral populair onder krachtsporters voordat de zomer zijn intrede doet. In deze blog zet ik, Rob, manager van Imotivate Personal Training mijn 6 gouden tips op een rijtje die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft tijdens het cutten en het resultaat optimaal is.

Cutten vs. Bulken

De tegenhanger van cutten is het zogenaamde bulken. Dit wordt meestal in de winterperiode gedaan met als doel zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen (met zo weinig mogelijk vetopslag). Het is belangrijk om cutten en bulken af te wisselen, tegelijk bulken en cutten werkt namelijk niet. Om spieren op te bouwen, moet je ook genoeg eten. Dan kun je geen vet verliezen en je vetpercentage verlagen, wat je tijdens cutten doet. Wil je meer weten over bulken? Lees dan eens deze blog van mijn collega.

6 gouden tips om op een gezonde manier te cutten

Nu je weet wat het precies inhoudt, zet ik hieronder wat handige tips op een rijtje die ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk blijft in de tussentijd. Lees snel verder!

1. Hanteer een energietekort van 20 – 25%

Het doel van cutten is om je vetpercentage te verlagen zodat je spieren beter zichtbaar worden. Om dit te bereiken moet je zorgen voor een negatieve energiebalans. De energiebalans is het verschil tussen het dagelijkse energieverbruik en je energie-inname. Om deze negatief uit te laten vallen kun je het beste zo’n 20 tot 25% minder (voeding) innemen dan wanneer je niet in de cutfase zit.

Om het precieze vetpercentage te berekenen gebruiken mijn collega’s en ik een zogenaamde Tanita Weegschaal. Deze weegschaal maakt het mogelijk om zeer nauwkeurige lichaamsmetingen te houden. Wil je hier gebruik van maken? Spreek dan gerust een van onze collega’s aan!

2. Verander niet teveel aan je training

Op internet wordt er vaak geroepen om meer herhalingen te maken tijdens krachttraining om spierdefinitie te ontwikkelen. Dit is niet juist. Je ontwikkelt juist meer spieren door zwaarder te trainen en de juiste voeding tot je te nemen. Je spierdefinitie neemt toe wanneer je vetpercentage afneemt.

Zoals eerder genoemd wil je in de cutfase geen spieren verliezen. Het doel van cutten is vetverlies en geen verlies in totale gewicht, al is dat wel vaak het resultaat. Probeer daarom je krachttraining zo te houden zoals je dit voor je cutfase ook deed.

3. Zorg voor voldoende eiwitten, maar overdrijf niet

Een hoge eiwitinname is gunstig om je beschadigde spierweefsel te repareren, maar wist je dat het ook nog eens gunstig is voor je vetverbranding? Zorg daarom altijd dat je tijdens het cutten voldoende eiwitten binnenkrijgt, maar overdrijf niet. Je heb andere macronutriënten zoals koolhydraten net zo hard nodig. Dit is namelijk de brandstof voor je krachttraining.

Er zijn mensen die suggereren dat je tijdens het cutten zo’n 2 tot 3 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht, per dag nodig hebt. Ik adviseer altijd om niet te overdrijven en zo’n 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te hanteren.

4. Neem extra supplementen tijdens het cutten

Aangezien je lichaam minder voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens het cutten is het prima om wat extra supplementen te nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan cafeïne, proteïne shakes, glutamine en multivitamines. Wat je lichaam precies nodig hebt, verschilt per persoon. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag het dan gerust aan een van onze voedingscoaches. Die weten hier alles van!

5. Doe gerust aan cardio

Een vraag die mij vaak wordt gesteld door mensen die aan het cutten zijn: “Verlies ik niet teveel spieren met cardio?” Het antwoord is nee, je kunt prima carrdio toevoegen aan je trainingsschema. Je kunt dit goed gebruiken om ervoor te zorgen dat je net dat beetje extra calorieën verbrandt dat nodig is om in je negatieve energiebalans te komen. Ik adviseer wel altijd om het bij ’traditionele’ cardio te houden zoals de crosstrainer, loopband of de fiets. Daarmee ben je meer bezig met vet verbranden en dus is de kans groter dat je zoveel mogelijk spiermassa behoudt.

6. Cut nooit te lang achter elkaar

Dit vind ik misschien wel de meest belangrijke tip. Hoe langer je cutperiode namelijk is, hoe moeilijker het op den duur wordt om vet te verliezen en spiermassa te behouden. Door op de juiste (gezonde) manier te bulken, kun je de cutperiode kort houden. Moet je toch flink dalen in je vetpercentage, hou dan af en toe dieetpauzes tijdens het cutten. Dan kan je stofwisseling en hormoonhuishouding herstellen zodat je daarna weer efficiënt verder kunt cutten.

Hulp nodig met cutten? Neem gerust contact op!

Ben je van plan om te gaan cutten nu het voorjaar voor de deur staat, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Maak dan gerust een afspraak met een van onze voedingscoaches voor een voedingsschema op maat. Laat hieronder je contactgegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda