Spring naar content

Hoe voel jij je: je kalenderleeftijd versus je metabolische leeftijd

 

Metabolische Leeftijd - Arendse
Categorie: Gezondheid
Leestijd: 3 minuten
Datum: 18-10-2023

Kalenderleeftijd versus metabolische leeftijd

Iedereen stelt zich wel eens de vraag: “Ben ik zo oud als ik me voel, of voel ik me zo oud als ik ben?” Deze filosofische vraag heeft echter een wetenschappelijke benadering. Terwijl je kalenderleeftijd je leeftijd in dagen sinds je geboorte weergeeft, onthult je metabolische leeftijd de fysieke staat van je lichaam.

Het belang van metabolische leeftijd

Je zult vaak merken dat je kalenderleeftijd niet gelijk staat aan je metabolische leeftijd. Je kunt bijvoorbeeld veertig jaar oud zijn, maar je metabolische leeftijd kan zestig zijn, afhankelijk van je levensstijl. Dit verschil maakt je echte leeftijd belangrijker dan je kalenderleeftijd.

Hoe metabolische leeftijd te berekenen

Het berekenen van je metabolische leeftijd is echter een complexe taak, omdat het afhangt van diverse factoren. Specialistische berekeningen beginnen meestal met je ruststofwisseling, het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt in rust. Dit wordt vergeleken met het gemiddelde voor jouw leeftijd en geslacht. Als je ruststofwisseling afwijkt van het gemiddelde, kan je metabolische leeftijd hoger zijn, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Factoren die de metabolische leeftijd beïnvloeden

Naast ruststofwisseling zijn andere factoren van invloed op je metabolische leeftijd, zoals leeftijd, spiermassa, erfelijkheid, ziekten, medicijnen en lichamelijke activiteit. Er zijn tools beschikbaar om je metabolische leeftijd te schatten en deze zo dicht mogelijk bij je werkelijke leeftijd te brengen.

Waarom je metabolische leeftijd weten belangrijk is

Waarom zou je je metabolische leeftijd willen kennen? Het is een indicator voor hoe goed je voor je lichaam zorgt, waarbij de opgebouwde schade gedurende je leven wordt geëvalueerd. Vergelijk het met het onderhouden van een auto; goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur.

Het verlagen van je metabolische leeftijd

Kortom, je wilt je echte leeftijd weten omdat het een belangrijke indicator is voor je gezondheid. Een verhoogde metabolische leeftijd correleert met een hoger risico op leefstijlziekten, waaronder diabetes type-2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en overgewicht, vaak het gevolg van een ongezonde levensstijl.

Gezonde gewoontes voor een lagere metabolische leeftijd

Gelukkig heb je veel invloed op je metabolische leeftijd. Sporters scoren beter op diverse gezondheidsfactoren, zoals niet roken, een lagere bloeddruk, gezond gewicht, lichaamsbeweging, lage bloedglucose, laag cholesterolgehalte en een voedzaam dieet. Je kunt je metabolische leeftijd verlagen door gezonde gewoontes aan te nemen:

 • Stoppen met roken
 • Voldoende slaap
 • Regelmatige, intensieve training
 • Stressbeheersing
 • Gezonde voeding
 • Beperk alcohol, suiker, zout en bewerkt voedsel
 • Voorkom hoge bloeddruk
 • Geniet van het leven en je relaties

Praktische stappen om je metabolische leeftijd te verlagen

Dus, als je metabolische leeftijd hoger is dan je kalenderleeftijd, zijn er manieren om deze te verlagen. Kleine veranderingen, zoals wandelen, gezonder eten en krachttraining, kunnen je echte leeftijd aanzienlijk verminderen.

 1. Eet gevarieerd
  Eet als tussendoortje eens fruit in plaats van dat koekje bij de koffie. Voeg eens wat groente toe aan de lunch boterham met kaas. En varieer dan ook met de soorten fruit en groenten. Het hoeft niet moeilijk te zijn, kleine stapjes maken een groot verschil 
 2. 80-20 principe
  Dit betekent dat je 80% van je eten bestaat uit voedzame gezonde producten haalt en 20% van je eten uit de wat ongezondere producten. Probeer een balans te vinden hier tussen. Af en toe een koekje, snoepje of patatje is namelijk niet erg, als het maar geen dagelijkse gewoonte is! 
 3. Ga meer bewegen
  Ook hierbij is het belangrijk om klein te beginnen. Begin bijvoorbeeld met wandelen, wanneer dit makkelijk afgaat en je vindt het leuk, kun je jouw rondje steeds iets vergroten. Ook in huis kun je vele verschillende soorten oefeningen doen, Youtube staat vol met thuisworkouts die je hier inspiratie voor bieden. Begin langzaam en bouw vanaf daar op naar zwaardere trainingen. 
 4. Probeer krachttraining
  Wanneer je meer spieren opbouwt, gaat jou lichaam meer verbranden en dit resulteert in een hogere echte leeftijd. 

Meet je metabolische leeftijd

Wil je jouw metabolische leeftijd weten? Laat je meten met een Tanita weegschaal. Deze berekent spiermassa, vetmassa, vochtgehalte en kan met jouw mate van lichamelijke activiteit je metabolische leeftijd nauwkeurig bepalen.

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda