Spring naar content

Hoe kan mijn kind zo snel mogelijk afzwemmen?

 

zwemles arendse
Categorie: Zwemmen
Leestijd: 4 minuten
Datum: 19-10-2023

Hoe kan mijn kind zo snel mogelijk afzwemmen?

Vroeger was het normaal als je kind startte met zwemles als het een jaar of 7, 8 was. Nu starten de meeste kindjes met vijf jaar en zien we ook regelmatig kindjes van vier binnenkomen. Een goede ontwikkeling vind ik, want wie gaat er met een veilig gevoel op vakantie als je kind niet kan zwemmen? En waarom zou je langer wachten? Hoe jonger ze zijn, hoe minder angst ze vaak voor water hebben en minder angst betekent dat ze sneller watervrij zijn. Dit maakt het gemakkelijker om het zwemdiploma te halen.

Een goede ontwikkeling dus als je het mij vraagt. Ondanks het feit dat kinderen al vroeg op zwemles gaan, merk ik vaak dat ouders het toch niet snel genoeg vinden gaan. Iedere week naar die zwemles, en na maanden is het afzwemmen nog niet in zicht… In deze blog geef ik je daarom wat simpele tips die eraan bijdragen dat je kind zo snel mogelijk afzwemt.

Waarom is het ene kind sneller dan het andere kind?

Voordat ik met mijn tips begin, is het belangrijk om te weten dat alle kinderen kunnen leren zwemmen, maar dat niet ieder kind daar even lang over doet. Ongeveer 60% van de kinderen is gemiddeld, 20% haalt het diploma sneller dan gemiddeld en nog eens 20% doet er wat langer over dan de rest.

Dat een kind sneller is dan een ander heeft bijvoorbeeld met motoriek te maken. Niet iedereen ontwikkelt zich namelijk in hetzelfde tempo. In deze blog ga ik daar nog wat dieper op in. Wat ook vaak meespeelt is angst. Een kind dat heel bang is voor water, associeert zwemles met iets wat niet leuk is waardoor het wat moeizamer kan verlopen. Een kind dat juist plezier heeft in zwemmen, leert snel en zal ook sneller een zwemdiploma halen. Het is eigenlijk heel logisch!

Het is daarnaast erg belangrijk om zelf een positieve houding te hebben. Als je je kind steeds waarschuwt dat water gevaarlijk is en daar paniekerig over doet, ontstaat er juist angst voor water.

Naast de puntjes hierboven speelt het soms ook mee dat jonge kinderen qua gedrag nog niet zover ontwikkeld zijn. Ze hebben wat meer moeite om zich te concentreren of zijn gewoon nog wat speelser.

Mijn tips om sneller af te kunnen zwemmen:

Ga zelf zwemmen
De beste methode om te leren zwemmen is vooral doen. Ga daarom lekker in je vrije tijd met je kind zwemmen. Dit helpt niet alleen om sneller te leren zwemmen, maar het is ook nog eens heel erg leuk en een goede manier om de band tussen jezelf en je kind te versterken. Belangrijk is om tijdens het oefenen vooral veel te praten over wat je samen ziet, dit zorgt ervoor dat het allemaal wat minder eng wordt.

Zoals ik hierboven al vertelde is het vooral belangrijk om plezier te maken. Spelen en ravotten met je kind in het ondiepe water is hiervoor de perfecte manier. Laat zien dat het leuk is om gekke bewegingen te maken, te rennen en springen door het water. Maak gebruik van heel het lichaam en spetter er lekker op los. Zo leert je kind omgaan met de tegendruk van het water en met de spetters in het gezicht. Vooral in het begin van het zwemtraject is dit erg belangrijk. Gaat je kind al richting afzwemniveau, dan is het goed om naast het spelen ook veel baantjes te zwemmen en echt meters te maken.

Als je zwemles bij mij of een van mijn collega’s van Arendse volgt, kun je altijd gebruik maken van het zogenaamde vrij zwemmen. Je kunt dan buiten de zwemles tijden lekker zelf zwemmen met je kind.

Wees eerlijk tegenover jezelf
Wat erg belangrijk is, is dat je eerlijk bent tegenover jezelf, maar ook vooral tegenover mij en mijn collega zwemdocenten. Vertel het als er bijzonderheden zijn. Is je kind bijvoorbeeld hoogbegaafd, heeft het watervrees, zijn er motorische problemen? Als je dit op tijd vertelt kan ik daar rekening mee houden. Het gebeurt namelijk best vaak dat er motorische problemen zijn bij kinderen. Ik kan ze dan bijvoorbeeld doorverwijzen naar onze kinderfysiotherapeut. Die oefent samen met het kind in het zwembad en werkt aan de zwakke punten. Vaak zie ik dat er na een aantal behandelingen al sprake van verbetering is. Wist je trouwens dat dit kosteloos is omdat kinderfysiotherapie volledig wordt vergoed uit de basisverzekering? Een prima samenwerking dus!

Voor de zwemles begint
Als je kind naar zwemles gaat, zorg er dan voor dat je voor de zwemles even ontspant. Ga op tijd weg en zorg ervoor dat je op tijd bent zodat je niet hoeft te haasten. Wat ook helpt is de allereerste keer iets eerder te komen zodat je goed kan zien wat er allemaal gebeurt. Ik weet als geen ander dat een allereerste les superspannend kan zijn. Daarom kun je voordat je begint met zwemles altijd een keer gratis komen proefzwemmen bij mij of een van mijn collega’s. Je maakt dan op een laagdrempelige manier kennis met ons zwembad, de docent, de methodiek en eventueel andere kinderen in de groep. Na het proefzwemmen kun je mij allerlei inhoudelijke vragen stellen. Iets wat de ouders altijd op prijs stellen!

Zet je kind niet onder druk
Een van de dingen die je vooral NIET moet doen is je kind onder druk zetten. Ik snap dat je wilt dat je kind snel afzwemt, maar dit werkt juist averechts. Wil je kind iets niet, of durft het niet, ga dan niet pushen. Maak het zwemmen niet tot een rottige ervaring, maar zorg dat het leuk blijft. Heeft je kind even helemaal geen zin meer om te zwemmen, overleg dat dan even met mij. We zoeken dan samen naar de beste oplossing en wat het beste is voor je kind.

Kies voor de snelcursus of privéles
Duurt het normale traject van een zwemdiploma halen te lang? Dan kun je altijd kiezen voor de snelcursus zwemles. Ik geef kinderen dan 1,5 uur zwemles in plaats van de reguliere 0,5 uur per les. Mocht 1,5 uur toch iets te lang zijn, dan is 1 uur zwemles ook mogelijk. Ze halen dan gemiddeld binnen 3 tot 6 maanden al een zwemdiploma. Wat ook uitkomst biedt, is privéles. Tijdens een privéles zijn er geen andere zwemkinderen aanwezig waardoor er volledige aandacht is tussen mij en het kind. Ik merk dat ze dan veel sneller de lesstof en zwemtechnieken oppakken dan in een groepje.

Leren zwemmen in één week?

Wil je je kind nóg sneller leren zwemmen dan met de snelcursus of privéles? Misschien is de weekcursus dat wel iets voor jou. In bijna iedere schoolvakantie geef ik een weekcursus zwemles aan een klein groepje kinderen. In 5 dagen geef ik dan 4 uur zwemles per dag, wat gelijk staat aan 20 weken reguliere zwemles. Wil je je kind hiervoor opgeven of gewoon meer informatie over de weekcursus?

Groetjes en wie weet tot snel,
Kelly

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda