Spring naar content

Full Body vs Splitschema

 

Full Body vs. Splitschema
Categorie: Fitness
Leestijd: 2 minuten
Datum: 18-10-2023

Full body vs. splitschema: de ideale trainingskeuze

In de wereld van fitness en krachttraining rijst vaak de vraag: full body of splitschema? Het is een begrijpelijke kwestie, want het maken van de juiste keuze kan een uitdaging zijn. Laten we eerst eens duiken in het verschil tussen deze twee benaderingen. Een full body schema betekent dat je tijdens één trainingssessie je hele lichaam traint. In tegenstelling tot een splitschema, waarbij je niet het hele lichaam in één keer traint, maar je je richt op één of meerdere specifieke spiergroepen.

Waarop moet je letten bij het maken van je keuze?

Trainingsfrequentie:

Een cruciaal aspect om te overwegen bij het kiezen van het juiste schema is je trainingsfrequentie. Dit is van vitaal belang, omdat je voor optimale resultaten elke spiergroep minstens twee keer per week wilt trainen. Als je slechts 1-3 keer per week traint, is een full body schema waarschijnlijk de slimste optie. Als je daarentegen 3 keer per week of vaker wilt trainen, kun je overwegen om een splitschema te volgen. Op dit niveau kun je denken aan een bovenlichaam-onderlichaam programma, waarbij je bijvoorbeeld op dag 1 je onderlichaam traint, op dag 2 je bovenlichaam, en op dag 3 rust neemt. Deze cyclus herhaalt zich op dag 4. Op deze manier vul je effectief een trainingsweek in. Dus, je trainingsfrequentie is een cruciale factor bij het bepalen of je een full body of splitschema gaat volgen.

Doelstelling:

Je persoonlijke doelstelling is ook van groot belang bij het maken van je keuze. Als je specifieke doelen hebt, kan het zijn dat je met slechts twee trainingssessies per week een splitschema verkiest. Stel dat je naast fitness nog een andere sport beoefent waarbij je al veel aandacht besteedt aan je benen. In dat geval kan je in de sportschool juist de focus leggen op het versterken van je bovenlichaam. Analyseer dus je persoonlijke doelstelling en pas je schema daarop aan.

Conclusie:

In de strijd tussen full body en splitschema is er geen universele winnaar. Het ene programma is geschikter voor de ene persoon, terwijl het andere beter past bij een ander. De keuze tussen full body en splitschema hangt sterk af van jouw persoonlijke doelen en trainingsfrequentie. Het belangrijkste is om een aanpak te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en om je doelen effectief na te streven.

Plan een rondleiding!

De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.

Arendse health club

Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!

Vragen?

Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
xcore Arendse breda