Waarom je in deze tijd niet zonder zwemdiploma C kan? Pim legt uit!
A staat voor Aanleren, B staat voor Beter en C staat voor Compleet. Dat is ook de reden dat ik alle zwemkinderen aanraad om voor het C-diploma op te gaan. Naast het feit dat je zwemdiploma ABC dan ‘compleet’ is, zijn er nog tal van redenen om hiervoor te kiezen. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel mijn blog!
Zwem-ABC
De naam van het zwemtraject zegt het eigenlijk al: Zwem-ABC. Als je kind eerder stopt met zwemles wilt dit dus zeggen dat je extra vaardigheden mist om jezelf in veiligheid te brengen bij gevaarlijke situaties. Daarom hamer ik er altijd op om nog even door te gaan en het volledige Zwem-ABC te halen.
Waarom het c-diploma?
Om de zwemvaardigheid te verbeteren tijdens het C-diploma leren kinderen o.a. ‘survival zwemmen’. Dat wil zeggen: zwemmen met een lange broek, shirt met lange mouwen, een jas en waterschoenen. Je weet tenslotte nooit op wat voor moment je in gevaar van water kan komen, dit hoeft niet alleen te zijn als je zwemkleding aan hebt.
Tijdens de zwemlessen leer ik kinderen verschillende vaardigheden zoals over en onder een mat door zwemmen, de HELP-houding en watertrappen. Ook 50 meter school- en rugslag zwemmen is een onderdeel van het survival zwemmen. Mocht een kind een keer in actie moeten komen, dan is hij of zij daar klaar voor.
Bij het C-diploma worden de afstanden van de zwemslagen nogmaals vergroot. Hierbij is een goede techniek ontzettend belangrijk aangezien kinderen bij het zwemmen zo min mogelijk energie moeten gebruiken. Door goed te werken aan techniek, leren kinderen hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van het water en dat kunnen ze weer toepassen tijdens het survival zwemmen.
Zwemles is leuk!
Ook niet geheel onbelangrijk; zwemles is gewoon echt leuk om te doen. Veel ouders zien er tegenop en zien het als een ‘moetje’, maar je kan er ook iets positiefs van maken en het zien als een leuke bezigheid waar je kind plezier aan beleeft. Veel zwemkinderen vinden het zelfs zo leuk dat ze na het Zwem ABC doorgaan met Swim Sports. Deze zwemtraining is voor de echte waterratten en bestaat uit zwemvaardigheid, snorkelen en balvaardigheid. Ze leren dan nieuwe technieken zoals de vlinderslag, keerpunten onder water en de wedstrijdslag.
Het stoppen met zwemles is ook vaak de beslissing van de ouders en niet zozeer van het kind. Aan de ene kant begrijp ik dit wel, de ouders zijn er na 1,5 jaar soms wel klaar mee om elke keer naar zwemles te gaan. Maar vergelijk het eens met voetbaltraining. Dan moet je ook elke week naar de training, en in het weekend nog vaak naar wedstrijden. Zie zwemles daarom ook niet als een verplichting, maar als iets leuks!
Mijn mening over het c-diploma
Is het C-diploma verplicht? Nee. Raad ik het aan? Absoluut! Alleen met zwem-ABC is je kind écht voorbereid op een leven lang (veilig) zwemplezier. Met de komst van zwemparadijzen met wildwaterbanen en veel nieuwe vormen van waterrecreatie hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Deze vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen van het C-diploma. Anders dan vroeger, toen er alleen nog maar A en B was, hebben de kinderen van tegenwoordig het diploma echt nodig!
Nog een reden om je C-diploma te halen is als je later gaat solliciteren. Je staat er misschien niet bij stil, maar voor een baan bij defensie is het Zwem-ABC verplicht. Je kan het dus maar beter al op zak hebben.
En, ga jij door voor zwemdiploma C?
Binnenkort moet je kind misschien weer afzwemmen en staan een hoop kinderen weer voor de keuze om te stoppen of door te gaan voor het C-diploma. In deze blog heb ik je hopelijk kunnen overtuigen om na A en B door te gaan voor je C. We maken er samen een leuke en leerzame tijd van. Ik zie jullie snel weer!
Groetjes, Pim
Plan een rondleiding!
De beste manier om te zien of één van onze Arendse health clubs bij jou past is om zelf een kijkje te komen nemen.
Arendse health club
Maak virtueel kennis met Arendse. Meer dan alleen een sportschool!
Vragen?
Heeft u vragen over Arendse health club? We staan klaar om u te helpen! Laat ons weten wat u wilt weten, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
"*" geeft vereiste velden aan